Namazdan sonra Okunacak Dua; Namaz Rabb'imizin biz Müslümanlara verdiği en büyük nimettir. Zira orada temizlenir, arınır, kulluk vazifemizi yapmış olur ve Rabb'imizi tesbih etmiş oluruz. bu güzel ibadeti yerine getirdikten sonra her hangi bir müşkülümüzü dile getirip Rabb 'imizden yardım dileyim. Zira Rabb 'imiz "Ey iman edenler, sabırla ve namazla yardım dileyin. Gerçekten Allah, sabredenlerle beraberdir."(Bakara Suresi, 153) buyurmuştur. Rivayetlerde gelen Hadis-i Şeriflerden derlediğimiz dualar ise şunlardır
Günlük Olarak Namazdan Sonra Okunacak Dualar
Farz namazlarda selam verdikten sonra "Allahümme entes-selamü ve minkes-selamü tebarekte ya zelcelali vel ikram.“(Manası: Ey Allah'ım, sen selam isminin sahibisin. Selamet de ancak sendedir. Ey Celal ve ikram sahibi Allahım, sen mübarek ve mukaddessin.) denir
Sünnet namazlara selam verdikten sonra ;"Sübhanellahi vel hamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.“(Manası: Allah'ın şanı ne yücedir. Hamd, ancak O"nadır. O"ndan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür. Yüce ve büyük olan Allah"dan başka hiçbir güç ve kuvvet kaynağı yoktur.) denir.
Farz namazlardan sonra bu istiğfarın üç kez okunması güzel görülmüştür.estağfirullâh’ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyh: Kendisinden başka ilâh bulunmayan, ebedî hayatla daima diri olan, her şeyin varlığı kendisine bağlı olup kâinatı yöneten Allah’tan beni bağışlamasını diler ve günahlarıma tövbe ederim’ diye yalvarırsa, savaştan kaçmış bile olsa, günahları bağışlanır.”
Bu istigğar duası hakkında İbni Mesud Radıyallahu anh' dan rivayet edilmiştir ki; Her kim bu duayı okursa savaştan kaçmış bile olsa, affedilir.(Ebu Davud, Tirmizi, İbni Mace)
Sonra Ayetel Kursi Okunur ve
Ebu Hureyre (r.a.) rivayet edilğine göre Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu. Her kim namazın arkasında 33 kez SubhanAllah, 33 kez Elhamdülillah, 33 kez Allah'u Ekber der. sonrasın da ise
"La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey'in kadir.“(Manası: Allah'dan başka hiçbir ilah yoktur. Yalnız O vardır. O"nun ortağı ve dengi de yoktur. Mülk O'na aittir. Hamd O'na mahsustur. O herşeye hakkıyla kadirdir.) diyerek 100. sayıyı tamamlar sa günahları deniz köpüğü kadar dahi olsa affedilir. (müslim)
Ebu Zer (r.a.) rivayet edilmiştirki; Rasulullah (s.a.v.) öyle buyurmuştur. Herkim sabah namazından sonra hiç konuşmadan iki ayağını bükerek Lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke lehü Lehü’l-mülkü ve lehû’l-hamdü yuhyî ve yümîtü ve hüve alâ külli şey’in kadîr. Allah'tan başka ilah yoktur. O birdir ve eşi yoktur.Mülk O'nundur. Ve hamd O'nadır.Diriltir ve öldürü ve O herşeye müktedirdir. Derse ona on sevap yazılır ve ondan on günah silinir.Son derece yükseltilir ve o gün tüm nahoş şeylerden emin olur. Şeytandan korunur. Allah' a ortak koşmaktan başka hiç bir günah ona kavuşmaz.( Çünkü Allah şirkten başka günahları dilediğinde af eder. şirki ise tövbe ve istiiğfar ile bağışlanır. ( Tirmizi)
Müslim bin El-Haris et-Temimi'den (r.a.)rivayet edilmiştir ki; O Allah Rasulu (s.a.v.) kulağıma fısıldayarak bana şöyle dedi. Akşam namazını bitirdiğinde şu duayı yedi kez oku. Allahümme ecirni minen-nar. Allah' ım beni cehennem azabından koru.Zira o gece ölürsen, ateşten kurtuluş sana vacip olur. sabah namazını kılıp okurda o gün ölürsen, ateşten kurtuluş sana vacip olur. ( Ebu Davud, Nesai)
Kişi kendine özel duasını yapar.
Vakit Namazlarından sonra Okunacak Dualar;
Sabah Namazın da; Haşr Süresi son üç ayet. (La yestevi) Bakara süresinin son iki ayeti (Amenerrasulu) ve Yasin Süresi okunur.
Öğlen Namazın da; Mümkünse Fetih Süresinin tamamı, mümkün değilse Lagad Sadagallahu'dan sonrası
İkindi Namazında; Amme Süresi
Akşam Namazında; Vakia süresi, Haşr Süresinin son iki ayeti
Yatsı Namazında; Tebareke Süresi ve Bakara Süresinin Son iki ayeti ( Amenerrasulu) okunur.
Bütün bu yazdığımız sürelerin okunma amacı vardır. Fakat burada zikretmek uzun olacaktır.Sabah namazlarından sonra Esma'ül Hüsna da okunmalıdır.
Not: Biz burada duaların türkçe okunuşunu yazdık. Bilmeyenler de okusun diye. Mümkünatı olan mutlaka arapça metinden okumalıdır.