{ "title": "Dua", "image": "https://www.sifaduasi.gen.tr/images/dua.jpg", "date": "21.01.2024 06:12:44", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Dua, ibadetin özü olarak bilinir. Dua insanın, bedenen yemeye ve içmeye muhtaç olduğu gibi ruhen de dua etmeye ihtiyaç olmaktadır, herkesin yalvarıp yakarmaya ihtiyacı vardır. İnsan aciz bir varlık olarak bilinir. İnsan istediği her şeyi elde edememektedir, insanlar her ihtiyacını kendisi karşılayamazlar, insanlar başına gelecek her bela ve musibete de karşı koyamamaktadır. Kendi durumunu düşünen herkes Yüce Allah'a mutlaka ihtiyaç duymakta, ona dua ve niyazda bulunmaktadır. Bu durum ihtiyaç olmakta ve insanda fıtri olmaktadır. Bu ihtiyaç, her vesileyle değişik şekillerde kendini belirtir. Dua, genel anlamıyla inanma, dayanma ve isteme ihtiyacı içerisinde olan insanlara rahmeti sınırsız mutlak kudret sahibi olan Allah'a bağlayan, manevi bir bağ olmaktadır. Dua; ızdırap, maddi ve manevi dertlerin şifa kaynağıdır. Dua, ümit ve huzur kaynağı olmaktadır. Yaşama aşkını dirilten bir rahmet olarak bilinir. Dua, istemek anlamına, çağırmak anlamına, davet etmek anlama gelmektedir. Genel olarak da Allah'a yalvarmak anlamında, isteyeceklerimizi ondan istemek anlamında, dertlerimizi ona arz etmek anlamında, onun rahmet ve yardımına davetiye çıkarmak anlamındadır. Dua, dille yapılacağı gibi, fiilen, kabiliyetlerle ve halimizle de yapılmaktadır. Dünyadaki nedenlere riayet etmek dua yerindedir. Örnek verecek olursak eğer çalışmak da bir duadır. Kışın üşümemek için kalın bir şekilde giymek, evde soba ve kalorifer yakmak da dua olarak bilinir. Hastalıktan kurtulmak amacıyla ilaç kullanmak da bir dua olduğu gibi, midenin aç kalmak için yiyecek bir şeyler istemesi de bir dua olarak bilinir. Bundan da anlaşılması gerekir ki, dinimiz için dua hayatımızın her yerini kapsar. Yani insan eğer farkında olursa hayatın her anını dua ederek yaşamış olacaktır.

Dua, bir ibadet olarak bilinir. Diğer ibadetler gibi dua da sırf Allah rızası için yapılması gerekmektedir. İstenilen şey verilmezse eğer dua kabul olunmadı denilmemelidir. Belki istenilen şeyin daha zamanı gelmemiştir hemen verilmiyor denilmez. Bu dünyada dua ile istenilen bazı şeylere ulaşılsa da duanın sonuçları daha ziyade ahirette verilmektedir. Dua sığınak olarak bilinir. Dua sevgimizi tazelemek olarak bilinir, ruhumuzu ve asli vatanımızı hissediş olarak bilinir. Dua fukaranın besinidir, gariplerin yol arkadaşı olarak bilinir. Ezeli sevgiliye giden yolun kendisidir. Dua Allah'ı Allah'la paylaşma noktası olarak bilinir. Dua dünyaya karşı, cehalete karşı, küfre karşı Allah'la beraber olma hali içerisinde onun adına savaştır. Dua insanın kendi aciz ve yoksulluğunu en büyük zenginlik olan ve kudret karşısında kabullenmektir. Dua evrenin sırlarını keşfedişi olarak bilinir. Hikmeti Allah'tan öğrenip onu yaşayış olarak bilinir. Dua ile açılan kapıdan daha geniş bir kapı olmaz bu manada. Dua Allah katında o kadar değerlidir ki dua eden tek bir kişi kaldıkça Allah kıyameti koparmayacak. Ama Dünyadan semaya yükselen dua kesildiği zaman kıyamet kopacaktır. Dua sözlerin en güzeli olarak bilinir. Dua, sesten değil kalpten edilir, sevgiden ve nurdan edilir. Duayla kurtulmayacak tek bir kalp bile olmamaktadır. Dua hayatın adı olarak bilinir. Bu yüzden dua sevgimize, dostluğa, kardeşliğe yapılan ibadettir. En güzel şeyler duayla gelir. Hesapsız dostluğun, karmaşıklıktan kurtulup birliğin, ayrılıktan sonra kavuşmak, göz yaşı, cennet Kevserler sevdanın, gurbetin habercisi ve müjdecisi sadece duadır. İslam dinine göre Allah'tan başkasına dua yapılması yasaktır. Müslümanların beş vakit namazda ve her zaman okudukları Fatiha Suresinde, sadece sana ibadet eder ve yalnızca senden yardım dileriz! Buyrulur ve iman edenlerin sadece Allah'tan yardım isteyecekleri belirtilir. Allah insana şah damarından daha yakın olandır ve onun insana merhameti, onun bir annenin çocuğuna olan merhametinden daha fazla olmaktadır. Dua kelime anlamıyla çağırmak, davet etmek, dilemek, istemek gibi anlamları belirtir. Terim olarak ise dua, yaratılmış insanın bütün benliğiyle Yüce Allah'a yönelmek amacıyla ondan istekte ve dilekte bulunmak anlamına gelir.

Niçin Dua Edilir?

İnsan, bağlanma ve sığınma eğilimi olan bir varlık olarak bilinir. Bu eğilim ise emniyet için, güven için, dayanma için, korunma için, sığınmak için gibi insanın temel ihtiyaçları arasında yer almaktadır. İnsan akıllı ve güçlü bir varlık olarak bilinir. Fakat bazı durumlarda çaresiz kalmaktadır. Kendisinde olan güçsüzlük ve çaresizlikten dolayı kendinden güçlü bir varlığa sığınmak ister. Allah'a dua eder ve yardım ister. Bunlar bazen aile büyükleri olabilir bazen de bir arkadaş olabilir. Ancak bazı durumlar olmaktadır ki, onların da elinden bir şey gelmemektedir. Fakat onların da güçleri sınırlı olur. İşte bu durumlarda sonsuz güç sahibi olan Allah'a yönelir ve ondan yardım istemektedir. İsteklerini ona dua ile aracısız olarak iletir. Bunlar çaresizliğin yanı sıra bazen bir teşekkür olarak bazen bir sevinç olarak, bazen de içten bir memnuniyeti ifade eden cümleler olmaktadır. Dua, Allah'a yakınlık olarak ve sevgi temeli üzerine kurulan, insanla Allah arasında iletişimi sağlayan en önemli ibadet olmaktadır.
" } ] }